Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Lindshammar Glasbruk, Småland, Sverige

Lindshammar Glasbruk er et glasværk i Lindshammar i Uppvidinge kommune i Småland, og glasværket var i mange år blevet betegnet som indgangen til "Glasriget" i Småland.

Glasværket blev grundlagt af Robert Rentsch, som var en tysk glasblæser, i 1905, i Lindshammar. Robert Rentsch blev født i 1860 i Tyskland og kom som 21-årige til Fåglaviks Glasbruk i Västergötland. Efter at have arbejdet som glasblæser ved Kosta og Sibbhult, blev han "hyttemester" ved Pukeberg. Det var her at han fik idéen til at starte sit eget glasværk. I 1904 kom Robert Rentsch til Lindshammar, og han syntes om stedet, og syntes det var attraktivt til et glasværk.

Den første hytte i Lindshammar opførtes givetvis i træ, og i november måned 1905 stod Lindshammars Glasbruk færdig, og produktion af lampeglas, husholdningsglas med mere var startet op. Glasværket kørtet godt i 10 år med Robert Rentsch som styrmand, men efter en arbejdskonkflikt, solgte Robert Rentsch glasværket i 1916.

I 1916 overtog garverifabrikant C. J. Petersson fra Hovmantorp og hans sønner; Anton og Bror sammen med John Johansson glasværket.

Som mange andre glasværk i Småland førtes der en relativ anonym tilværelse for værket, hvor der primært blev produceret husholdningsglas. I en periode var Lindshammar Glasbruk det eneste glasværk, som producerede "honungsburkar".

Anton Peterssons søn, Erik, som havde taget havnet "Hovhammar", kom til at løfte Lindshammar Glasbruk ud af den anonyme tilværelse som glasværk.

Erik Hovhammar overtog i 1949 driften af glasværket efter sin fars død. Han var 27 år gammel og indså der var brug for ændringer, hvis glasværket skulle overleve efterkrigstiden.

Glasværkets bygning, som i dag står i Lindshammar, blev bygget i 1950-55 af Hovhammar. Af de oprindelige bebyggelser findes i dag arbejderhusene som blev opført i 1906 og 1907 samt en stald og "Spiksmedja" (som anvendes som museum).

Foto: Inge Meincke Jørgensen / MeinckeFoto​

Erik Hovhammar ansat tidligt arkiteten Gunnar Ander, som fik til opgave at skabe en selvstændig profil til glasværket. Ander udviklede et helt nyt sortiment og brugte mange farver, hvilket gav Lindshammar Glasbruk tilnavnet "Glasbruket med färg". Mellem 1965 og 2003 var Christer Sjögren den ledende kunstner på Lindshammar Glasbruk. Han skabte mange forskellige produkter til Lindshammar Glasbruk.

I 1984 gik Lindshammar Glasbruk konkurs, og fik fra 1985 til 1998 nye ejere i form af Ulf Rosén og familie. Fra 1998 indgik glasværket i den norske koncern CG Holding, som også ejdede glasværket Hadeland i Norge. Fra 2001 markedsførtes Lindshammar produkter også under Steninge Slotts varemærke.

I 2005 kunne Lindshammar Glasbruk fejre 100 års jubilæum, men glasværket gik ind i nogle år med økonomiske udfordringer, og i 2008 endte det med at produktionen i Lindshammar ophørte.

I perioden 2008 til 2011 lejede selvstændige glasblæsere hytten i sommertiden. I 2013 købte Magnor Glassverk Klafreströms Kristall, som tog navneskift til Lindshammar Glasbruk Magnor Sweden, og solgte glas i Lindshammar.

I dag er der ingen produktion på Lindshammar Glasbruk, og der sælges ligeledes hellere ingen produkter fra glasværket.​

"Det har jeg ikke prøvet før. Så det kan jeg sikkert godt!"

- Pippi